Pražská burza do oběda ztratila 0,8 pct

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Pražská burza dopoledne kvůli převažujícím prodejům na vyspělých zahraničních akciových trzích pokračovala v poklesu. O více než dvě procenta oslabily akcie společností AAA Auto, ECM a Zentiva. Zveřejnění lepších výsledků hospodaření naopak pomohlo k růstu akciím Komerční banky. Hlavní index PX v 11:30 ztrácel 0,8 procenta 1856,4 bodu, vyplývalo z průběžných výsledků burzy.

Nejvíce obchodované akcie výrobce léčiv Zentiva oslabily o 2,3 procenta na 926 korun, když se zpočátku propadaly až k 900 korunám. "Ovšem lokální instituce podpořily farmaceutickou společnost nákupními objednávkami, a vytáhly tak akcie zpět," uvedl obchodník firmy Patria Finance Martin Stuchlík.

Akcie developerské firmy ECM oslabily o 2,4 procenta na 1454 korun, akcie autobazaru AAA Auto odepsaly 2,2 procenta na 51,7 koruny a akcie holdingu Unipetrol si pohoršily o 1,8 procenta na 327 korun.

Proti směru trhu jako jedny z mála šly akcie Komerční banky a přidaly procento na 4184 korun. Komerční banka zvýšila za tři čtvrtletí čistý konsolidovaný zisk meziročně o 19,4 procenta na 8,14 miliardy korun. Výsledky předčily očekávání analytiků.

Akcie amerických firem ve středu výrazně klesly kvůli pokračujícím obavám z úvěrové krize. Investory vylekalo šetření, které zahájila newyorská prokuratura v největších hypotečních společnostech USA. Negativní nálada se poté přenesla do Asie i Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK