Dvořák: Jízdné v Praze by mohlo zdražit od ledna

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Jízdné v pražské hromadné dopravě by mohlo od ledna zdražit; časové kupony by podle návrhu pražského dopravního podniku zdražily až o 39 procent, přestupní jízdenka o 50 procent. Novinářům to řekl ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák. Za základní přestupní jízdenku by tak lidé zaplatili místo současných 20 Kč o desetikorunu více.

Návrhem na navýšení tarifů by se měla rada hlavního města zabývat v úterý. "Náš návrh se u rady nesetkal příliš s pochopením," přiznal Dvořák, ale dodal, že by od něj nechtěl ustupovat.

Například roční kupon by měl podražit o 28 procent. Čím kratší kupon, tím by podle Dvořáka mělo být zdražení výraznější. Podnik chce zachovat slevy pro mládež a seniory, připravuje ale i například rodinné jízdné. Roční a pololetní kupony by byly určeny pro rodiny, kde jsou dva dospělí a dvě děti. Uvažuje také o studentských kuponech na deset měsíců.

Důvodů pro zdražování je podle Dvořáka několik. Zvyšují se ceny energií, vzroste daň z přidané hodnoty a přibývají nové spoje. V příštím roce by se například měly otevřít tři nové stanice metra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK