Islandský Icelandair může převzít Travel Service

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. listopadu (ČTK) - Islandská letecká firma Icelandair může koupit českého leteckého dopravce Travel Service. Jejich fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle něj nepoškodí trh. Řekl to mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Islanďané zatím v největší tuzemské soukromé letecké společnosti koupili polovinu, na dalších 30 procent mají podle dřívějších informací opci.

Travel Service je lídrem na tuzemském trhu charterové letecké dopravy. Kromě nepravidelných letů provozuje i nízkonákladové linky do evropských metropolí pod značkou Smart Wings. Firma působí vedle Česka rovněž v Maďarsku a loni vykázala zisk kolem 80 milionů korun a přepravila více než 1,8 milionu cestujících.

Islanďané loni koupili lotyšské aerolinie Latcharter a svůj záběr chtějí dál rozšiřovat. Zatím firma provozuje lety do 23 destinací v Evropě a Severní Americe. Po převzetí části Travel Service zvýší skupina letošní obrat meziročně skoro o třetinu na 72 miliard islandských korun (kolem 24 miliard Kč). Roční obrat Icelandair Group v následujících obdobích je pak plánován na více než 80 miliard islandských korun.

Antimonopolní úřad za poslední dva roky nezamítl ani jednu posuzovanou akvizici. Většinu povolil bez podmínek. Ty nařizuje jen v případech, kdy by spojení firem mohlo ohrozit trh. Nařízeními ÚOHS se tak ještě nějaký čas po spojení musí řídit například kabelový operátor UPC, který loni koupil dvojku na trhu Karneval, či Karlovarské minerální vody a Poděbradka, které se taktéž spojily v minulém roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK