ECB nechala základní úrok na čtyřech procentech

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 8. listopadu (ČTK) - Bankovní rada Evropské centrální banky ponechala měnovou politiku beze změn. Základní sazba tak zůstává na čtyřech procentech. Analytici s tímto výsledkem počítali, podrobnosti k dnešnímu rozhodnutí sdělí na tiskové konferenci prezident ECB Jean-Claude Trichet. Uvedla to agentura Reuters.

Základní úroková sazba určuje výši nákladů v ekonomice a odvíjí se od ní výše úvěrů pro banky, občany i podniky. Základní úrok v eurozóně tak zatím zůstává nad úrovní sazeb v České republice. ECB ale musí počítat s riziky, která představuje růst cenové hladiny a dopady úvěrové krize v důsledku problémů na hypotečním trhu v USA.

ECB sice dříve naznačovala, že kvůli růstu inflace bude možná muset sazby ještě zvýšit, nynější problémy na finančních trzích by ji ale mohly zkřížit plány. Podle ekonomů bude nutné vyčkat delší dobu, než se problémy krize plně projeví.

Trichet bude patrně také odpovídat na dotazy ohledně sílícího kurzu eura a jeho dopadů na ekonomiku eurozóny. Euro je nyní vůči dolaru na rekordu a část trhu je přesvědčena, že růst kurzu ještě bude pokračovat. Euro stojí asi 1,46 USD, ale už teď je slyšet hlasy, že by kurz mohl vystoupit na 1,5 USD/EUR.

Silné euro a jeho nepříznivé dopady na exportéry centrální bance nedává mnoho možností ke zvýšení úroků. V říjnu se ale výrazně zvýšila inflace, takže ECB bude muset vést měnovou politiku tak, aby ekonomika mohla nadále růst svižným tempem, ale přitom se nezvyšovala inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK