ÚOHS: Stát nemůže rušit zakázky pro ČSOB jen kvůli arbitráži

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. listopadu (ČTK) - Stát nemůže rušit výběrová řízení, která vyhrála Československá obchodní banka (ČSOB), jen proto, že s ním banka vede arbitráž. Vyplývá to z verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zkoumal soutěž ministerstva financí na správu 15 miliard korun určených na protipovodňová opatření. Tendr vyhrála ČSOB, ministerstvo ho ale následně zrušilo. Nemělo k tomu však objektivní důvod, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Ministerstvo za to dostalo pokutu 10.000 Kč, může se odvolat.

Stejný názor jako antimonopolní úřad má i Městský soud v Praze. Ten v říjnu vydal předběžné opatření, kterým státu zakázal podepsat smlouvu s jiným uchazečem než s ČSOB. Banka názor ÚOHS vítá.

Stát chtěl tendr po vyhlášení výsledků zrušit proto, že odmítl dát zakázku právě ČSOB, a to vzhledem k letité arbitráži kvůli IPB. ČSOB, která krachující banku v roce 2000 přebrala, teď po státu požaduje 1,6 miliardy korun za nedořešené pohledávky po IPB.

Spory mezi ČSOB a státem se opět vyostřily letos v srpnu, kdy ministerstvo financí výběrové řízení na finančního manažera pro správu povodňových peněz zrušilo. ÚOHS ale rozhodl, že to byla chyba. Stát ČSOB diskriminoval. "Zadavatel může omezit přístup k zakázce pouze dodavatelům, kteří by nebyli schopni objektivně splnit veřejnou zakázku," uvedl Chalupa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK