Nedostatek pracovních sil je hrozbou rozvoje ekonomiky

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Nedostatek pracovních sil se podle podnikatelů stal pro českou ekonomiku největší z předvídatelných hrozeb rozvoje. Klesající počet lidí bez práce vyústil tak daleko, že na trhu práce v podstatě neexistuje konkurence, řekl ČTK prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Nezaměstnanost v říjnu 2007 prolomila šestiprocentní hranici a klesla na 5,8 procenta.

"Značný nedostatek pracovníků se projevuje v celém hospodářství, ale v průmyslu má kritické rozměry, a to jak kvantitativně, tak kvalitativně," uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Kafka. Na nedostatek lidí si firmy stěžují už od minulého roku, podotkla mluvčí svazu Blanka Růžičková. Nejhůř se s tím prý vyrovnávají podniky, které mají ambiciózní rozvojové plány. Problém má podle ní často i regionální rozměr, prohlubuje ho nízká mobilita pracovní síly, tedy malá ochota lidí stěhovat se za prací.

Ve chvíli, kdy mnohá učňovská střediska neotvírají celé ročníky některých oborů, nevěstí, že by se situace vyřešila sama přirozeným nárůstem dalších absolventů, míní Drábek.

Z meziročního srovnání vyplývá, že firmy nabízely v říjnu 2007 o 40.000 volných míst více než v říjnu 2006. Jinými slovy jen na úřadech práce je nahlášeno téměř o polovinu více nových pracovních míst, než tomu bylo touto dobou v loňském roce. Proti snižování nezaměstnanosti v tomto období roku přitom podle Drábka navíc vystupují obvyklé aspekty jako je nárůst počtu nezaměstnaných sezonních pracovníků a absolventů, kteří hledají práci hůře než běžní žadatelé o práci.

Mezi zaměstnanci je poměrně vysoké procento těch, kteří jsou ochotni změnit zaměstnání. Podle šetření Hospodářské komory je jich mezi zaměstnanci soukromých firem zhruba třetina (35 procent), stejný počet lidí je ochoten změnit svůj obor. Na 36 procent dotázaných také odpovídalo, že by jim nevadilo dojíždět až hodinu do zaměstnání, pokud by jim byly nabídnuty lepší podmínky.

Nízká nezaměstnanost má podle Růžičkové i další efekt, poměrně značný tlak na růst mezd. Firmy teď budou muset víc bojovat o to, aby si udržely spolehlivé a kvalitní pracovníky nebo kvalifikované odborníky, a to zejména v technických profesích. "Tlak na růst mezd v příštím roce bude poměrně silný, nejen kvůli situaci na trhu práce, ale také díky předpokládané inflaci a růstu produktivity práce," doplnil Drábek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK