Google a OSN spustily web monitorující chudobu ve světě

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Organizace spojených národů (OSN) ve spolupráci se společnostmi Cisco Systems a Google spustila nový web monitorující celosvětovou chudobu. Web vznikl v rámci globální kampaně MDG (Millennium Development Goals), jejímž cílem je snížit do roku 2015 chudobu ve světě. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.

Prostřednictvím webu MDG Monitor bude moci každý zjistit, jak si jednotlivé země, včetně České republiky, v naplňování těchto cílů stojí. OSN chce prostřednictvím webu mimo jiné upozornit na akutní potřebu mezinárodní spolupráce.

Kampaň MDG schválilo 189 zemí v roce 2000. Jejím cílem je dosáhnout v časově omezené době měřitelných výsledků ve snižování celosvětové chudoby a hladu, přístupu k základnímu vzdělání, zrovnoprávnění žen, snižování úmrtnosti dětí, zlepšování obecného zdraví nebo boje proti závažným nemocem typu AIDS/HIV nebo malárie.

Přestože od prvního zveřejnění cílů kampaně MDG nyní uplynulo již téměř osm let, tak dnes stále takřka miliarda lidí žije z méně než dolaru denně, nebo každý rok zahyne šest milionů dětí z důvodu podvýživy před pátým rokem svého života.

Jednou ze součástí projektu je i možnost spuštění webu prostřednictvím služby Google Earth, která má více než 300 milionů uživatelů. Využití této služby umožní návštěvníkům webu podívat se na stav naplňování cílů MDG kdekoli na světě, ve třech dimenzích. U každé země budou moci vidět její hodnocení a data sesbíraná organizací OSN po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK