PGRLF snížil zemědělcům podporu subvencovaných úroků

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), který zemědělcům zejména dotuje úroky a poskytuje garance k přijatým úvěrům, dnes snížil podporu subvencovaných úroků o procentní bod. Základní sazba podpory ve formě subvence části úroků z úvěru tak v programech Zemědělec a Půda nově činí tři procenta.

Předseda představenstva PGRLF Martin Karban dnes ve zprávě zaslané ČTK rozhodnutí snížit tuto podporu zdůvodnil tím, že hospodaření zemědělských podniků se v posledních letech výrazně zlepšilo. Banky proto podle něj nyní vyhodnocují podnikatelské záměry zemědělců podobně jako v jiných odvětvích. "Rozdíly v úrokových sazbách uplatňovaných u úvěrů vůči zemědělcům a u úvěrů v ostatních odvětvích jsou minimální," prohlásil.

Zvýhodnění pro mladého zemědělce podle něj zůstává ve výši jednoho procenta. "Zachována zůstává rovněž podmínka, že úrokové zatížení příjemce plynoucí z úvěru musí činit minimálně jedno procento a podpora bude v této souvislosti PGRLF úměrně upravena," dodal Karban.

PGRLF, jehož jediným akcionářem je ministerstvo zemědělství, ročně přizná dotace za stovky milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK