Ceny ropy dále rostly směrem ke 100 dolarům za barel

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po počátečním zaváhání pokračovaly v růstu směrem k hranici 100 dolarů za barel. K jejich vzestupu nadále přispívají obavy ze slabých zásob na zimu a především pokračující pokles kurzu dolaru.

Barel americké lehké ropy zdražil po 16:30 SEČ o více než dolar na 97,50 dolaru za barel, třebaže dopoledne již více než dolar ztrácel. Ve středu se dostal na dosavadní rekord 98,62 USD. Severomořský Brent posílil o jeden a čtvrt dolaru na 94,50 USD.

Ropa zpočátku klesala pod tlakem vybírání zisků z předešlého růstu, v obavách ze slabé poptávky po ropě v USA a z poklesu na akciových trzích. Odpoledne však růst obnovila. "Je to jen poodstoupení, abychom mohli udělat větší skok vpřed," komentoval to agentuře Reuters analytik BNP Paribas Harry Tchlinguirian.

Cena ropy za poslední tři měsíce získala téměř 40 procent díky mohutnému zájmu investorů spekulujících na další cenový vzestup. Spekulanty na termínovém trhu podněcuje k nákupům neustálý pokles dolarového kurzu, silná globální poptávka po energii a signály oslabování zásob. Obchodování je také podle pozorovatelů rozkolísanější a podle analytiků JP Morgan ropa stále těsněji sleduje vývoj dolaru.

Dolar se dnes pohyboval v těsné blízkosti dosavadního minima k euru. Jeho pokles nejvíce vyvolávají vyhlídky na další snižování úroků v USA spolu s obavami z dopadů úvěrové krize. Oslabování dolaru zlevňuje nákup ropy mimodolarovým investorům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK