Dolar po Bernankově vystoupení oslabil k blízkosti minim

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. listopadu (ČTK) - Kurz dolaru dnes sestoupil k těsné blízkosti svého středečního rekordního minima k euru. Další impulz k poklesu mu dodalo málo optimistické hodnocení vyhlídek americké ekonomiky z úst šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho.

Dolar v 18 hodin SEČ klesl na 1,4690 USD ze středečního závěru 1,4623 USD a byl kousek od středečního rekordu 1,4730 USD. Vůči jenu oslabil na 112,64 JPY z předchozích 112,80 JPY.

Bernanke v dnešním vystoupení před společným hospodářským výborem Kongresu upozornil, že ekonomický růst v USA se v příštích měsících zpomalí, zejména pod tlakem problémů na trhu bydlení. To podpořilo názory, podle nichž Fed příští měsíc opět sníží úrokové sazby, aby ochránil ekonomiku před dopady krize realitního trhu a problémy trhu úvěrů.

Evropská centrální banka dnes nechala základní úrokovou sazbu na čtyřech procentech. Její šéf Jean-Claude Trichet naznačil, že příští měsíc se ještě sazby nezvýší, a varoval před "brutálními" pohyby kurzů.

Vyhlídky vývoje úrokových sazeb mají nyní na směnné kurzy dolaru a eura zásadní vliv. Zatímco očekávané snižování sazeb dolar již řadu měsíců oslabuje, euro těží z předpokladů, podle nichž bude ECB svou měnovou politiku dále přitvrzovat. Vyšší úroky investorům zvyšují výnosy z držení měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK