Americké akcie dopoledne kvůli technologických firmám klesly

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Technologické společnosti, v čele s akciemi Cisco Systems, stáhly dnes dopoledne americký akciový trh dolů. Za ztrátami technologických firem stály obavy investorů, že problémy na úvěrových trzích ohrozí firemní investice. Ztráty zaznamenaly i maloobchodní společnosti, protože rekordně teplý říjen zhoršil tržby firem.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones klesl o 105,76 bodu, tedy 0,80 procenta, na 13.194,26 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 9,39 bodu, neboli 0,64 procenta, na 1466,23 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 54,91 bodu, čili dvě procenta, na 2693,85 bodu.

Náladu na trhu zhoršil i šéf centrální banky USA (Fed), který ve svém projevu před hospodářským výborem Kongresu uvedl, že růst ekonomiky v příštích měsících zpomalí a inflace by naopak měla dále růst.

Generální ředitel Cisca dnes oznámil, že firma zaznamenala prudký pokles objednávek od bank a maloobchodních společností. Zpráva vyvolala obavy o další vývoj zisků technologických firem, které jsou vysoce závislé na firemních výdajích. Až donedávna investoři věřili, že technologické akcie jsou bezpečnou investicí a úvěrová krize postihne hlavně akcie bank a makléřských společností, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK