Americké akcie klesly druhý den za sebou

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americké akcie klesly ve čtvrtek druhý den za sebou. Nejvíce šly dolů technologické tituly na trhu Nasdaq poté, co firma Cisco Systems naznačila, že úvěrová krize snížila poptávku po jejích službách mezi jejími klienty včetně bank. Cisco na finančním trhu figuruje jako indikátor vývoje v odvětví.

Index Dow Jones klesl o 33,73 bodu na 13.266,29 bodu, a ztratil tak čtvrt procenta. Index Nasdaq Composite spadl o 1,92 procenta na rovných 2696 bodů, přišel o 52,76 bodu. Během dne dosáhla ztráta DJI v jednu chvíli jednoho procenta a indexu Nasdaq tří procent. Závěry indexů tak jsou nejnižší od poloviny září.

Emise Ciska oslabila o 9,5 procenta na 29,63 dolaru a podle analytiků byla katalyzátorem hlubšího poklesu na trhu Nasdaq. Největší ztrátu mezi stovkou předních titulů na tomto trhu ale vykázala emise společnosti Apple, která kvůli Cisku klesla o 5,8 procenta na 175,46 dolaru.

Indexy se dostaly z minim dne v závěru obchodování, kdy investoři začali zlevněné tituly nakupovat. Nasdaq přesto zaznamenal nejhlubší dvoudenní pokles v procentech za pět let.

Generální ředitel Ciska uvedl ve středu večer, že podniku dramaticky klesly zakázky od bank a maloobchodů. Cisco je výrobcem zařízení pro počítačové sítě.

Dolar klesl do blízkosti rekordních minim kvůli nepříznivé předpovědi hospodářského růstu, s níž přišla centrální banka Fed. Její guvernér Ben Bernanke tak utvrdil investory v názoru, že banka v prosinci sníží úroky. Kurz eura se zvýšil o 0,2 procenta na 1,4672 USD a dolar vůči jenu oslabil na 112,35 JPY, také o pětinu procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK