Akcie v Tokiu znovu oslabily

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. listopadu (ČTK) - Ceny japonských akcií se v průběhu pátečního obchodování opět snižovaly a nejvíce jim uškodily spekulace, že makléřská společnost Mizuho bude mít v souvislosti s investicemi do rizikových hypoték ztráty až 100 miliard jenů. Na devizovém trhu opět oslabuje dolar, který spadl na nové minimum k euru.

Index Nikkei 225 si odepsal 188,15 bodu a den uzavřel slabší o 1,2 procenta na 15.583,42 bodu. To je nejnižší hodnota od 17. srpna. Během dne ale index klesl až na 15.262,10 bodu, což je nejnižší hodnota od začátku roku. Širší index Topix klesl o 1,5 procenta na 1494,35 bodu.

Zpráva o údajných vysokých ztrátách ve společnosti Mizuho se objevila v ekonomickém listě Nikkei. Mizuho, která patří do finanční skupiny Mizuho Financial Group, kvůli problémům údajně odloží i plánovanou fúzi. Nikkei o situaci ve firmě informoval během obchodování, takže reakce se dostavila v samotném závěru obchodního dne.

Kvůli vysokým odpisům ztrátových investic už delší dobu klesají akcie bank a dalších finančních institucí. Zpráva listu Nikkei k těmto obavám ještě přispěla. Samotná Mizuho Financial oslabila o 5,7 procenta, oslabily ale také akcie Sumitomo Mitsui Financial Group a dalších institucí.

Kromě bank ale v poklesu pokračují akcie exportérů, kterým škodí růst kurzu jenu. Japonská měna se díky minimálnímu úročení využívá jako nástroj ke spekulativním transakcím, současná averze k riziku ale způsobuje, že se kurz jenu zvyšuje.

"Ta zpráva o společnosti Mizuho zvyšuje pravděpodobnost, že se mohou ještě objevit další ztráty spojené s rizikovými hypotékami," řekl analytik společnosti Nozomi Securities Takahiko Murai. Hodnota indexu Nikkei 225 se za posledních šest dnů snížila o 7,6 procenta, za celý tento týden ztráty dosahují 5,65 procenta.

Na devizovém trhu pokračuje v propadu dolar, na který má stále negativní vliv situace na úvěrových trzích a obavy z dalších odpisů v bankách. Proti euru dolar klesl na nové minimum 1,4739 USD a podle analytiků je možné, že dolar brzy klesne na 1,5 USD/EUR.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4723 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,4631 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem klesl na 112,52 ze 112,78 JPY, naopak euro k jenu zpevnilo na 165,71 z předchozího kurzu 165,02 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK