Koruna posílila na další rekord k dolaru

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Koruna ráno překonala poněkolikáté během posledních dnů rekord k dolaru a krátce po 9:00 se obchodovala za 18,24 Kč/USD. K euru koruna rovněž posílila na 26,85 Kč/EUR, a přiblížila se tak k rekordu 26,82 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna k dolaru posiluje kvůli ztrátám americké měny na světových trzích. Aktuálně se dolar obchoduje kolem 1,469 USD/EUR, ale prodával se i nad 1,47 USD/EUR. Šéf americké centrální banky Ben Bernanke totiž ve čtvrtek nepřímo naznačil, že mu slabý dolar nevadí. Navíc uvedl, že americká ekonomika zpomalí.

"Ani během dneška nečekáme příliš impulzů, které by mohly negativní sentiment otočit. USA jsou před prodlouženým víkendem a obchodované objemy mohou být o něco nižší," uvedl analytik ČSOB Jan Čermák.

Ze slabého dolaru česká ekonomika spíše těží. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Cena ropy přitom i kvůli klesajícímu dolaru stoupá na nejvyšší hodnoty. Lidé díky slabšímu dolaru utratí méně za počítače, notebooky, fotoaparáty a další elektroniku z Asie nebo USA. Horší je však situace pro české vývozce do dolarových oblastí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK