Koruna vylepšila rekord i proti euru

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Koruna po ranním překonání rekordu k dolaru vylepšila během dopoledne své historické maximum i proti euru. Před 11:00 zpevnila na 26,79 Kč/EUR a byla tak o tři haléře silnější než při předešlém rekordu. K dolaru česká měna svou nejsilnější hodnotu dále vylepšila na 18,20 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Kurz koruny k euru sice po haléřích, ale vytrvale posiluje," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Podmínky na trhu zůstávají příznivé, proto podle něj další vylepšení rekordu vypadá pravděpodobně. Z domácích událostí korunu pozitivně naladila čtvrteční inflace. Vysoký růst spotřebitelských cen hrozí zvýšit inflační očekávání, což je důležitý argument při rozhodování o úrokových sazbách, vysvětlil.

Také vnější prostředí ziskům koruny přeje. "Pravděpodobnost snížení sazeb americké centrální banky Fed roste, americké výnosy klesají a dolar zůstává pod tlakem. Spolu s tím se daří středoevropským měnám," upozornil Vlk. Dolaru uškodil čtvrteční komentář guvernéra Bena Bernankeho. Informace o tom, že Fed očekává citelné zpomalení ekonomiky, jen potvrzuje obavy, které tlačí dolar dolů už od srpna. Nejdůležitějším dnešním číslem bude spotřebitelská důvěra Michiganské university.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK