ČSOB za tři čtvrtletí zvýšila zisk na 8,21 mld. Kč

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Největší domácí bance ČSOB stoupl za tři čtvrtletí čistý konsolidovaný zisk meziročně o 1,2 procenta na 8,21 miliardy korun. Po očištění o jednorázový výnos z loňského prodeje nemovitostí vzrostl zisk o deset procent. Banka, která je součástí belgické skupiny KBC, o tom informovala v tiskové zprávě; výsledky jsou podle mezinárodních účetních standardů.

ČSOB je tak nejziskovější tuzemskou bankou. Česká spořitelna za tři čtvrtletí zvýšila konsolidovaný čistý meziročně o 10,5 procenta na 8,12 miliardy korun. Komerční bance stoupl za tři čtvrtletí čistý konsolidovaný zisk meziročně o 19,4 procenta na 8,14 miliardy korun.

Celkové provozní výnosy ČSOB za devět měsíců dosáhly 23,85 miliardy korun, tedy o pět procent více než ve stejném období loni. Po očištění výsledků o loňský výnos z prodeje nemovitostí ve výši 975 milionů korun se provozní výnosy meziročně zvýšily téměř o deset procent.

Celková aktiva skupiny vzrostla ke konci září o 21 procent na 922,6 miliardy korun. ČSOB je z tohoto hlediska největší tuzemskou bankou. Celkové obchodní úvěry skupiny stouply meziročně o 32 procent na 381,6 miliardy korun. Hypotéky rostly o 44 procent, úvěry ze stavebního spoření o 26 procent, spotřebitelské úvěry o 27 procent, úvěry malým a středním podnikům o 42 procent a úvěry velkým firmám o 11 procent.

Celkový objem spravovaných aktiv a vkladů vzrostl meziročně o 18 procent na 739,7 miliardy korun. Nejrychleji rostoucími položkami byly podílové a penzijní fondy. Mezi podílovými fondy v ČR se dařilo podle banky zejména zajištěným fondům.

Čistý úrokový výnos banka díky růstu objemů a vkladů zvýšila meziročně o 17 procent na 15,5 miliardy korun. Čistý zisk z poplatků a provizí vzrostl o šest procent na 5,4 miliardy korun.

Celkové provozní náklady za tři čtvrtletí skupina ČSOB zvýšila meziročně o šest procent na 12,2 miliardy korun. Po očištění loňských vlivů vzrostly provozní náklady meziročně o 7,5 procenta. Za růstem stojí expanze obchodních aktivit, investic do lidského kapitálu, náklady spojené s přestěhováním ústředí a komunikační náklady, uvedla banka.

Poměr nákladů k výnosům banka zlepšila ve třetím čtvrtletí na 51,1 procenta. Kapitálová přiměřenost ke konci září činila 13,2 procenta.

Od příštího roku se oddělí slovenská pobočka ČSOB do samostatné společnosti, která bude vlastnit slovenské dceřiné firmy Skupiny ČSOB. Změna má sladit strukturu orgánů ČSOB v obou zemích se systémem řízení po zemích v KBC Central Europe. KBC Bank navíc získá plnou přímou kontrolu nad ČSOB SR, protože bude mít 100 procent hlasovacích práv, uvedla banka.

Jediným vlastníkem ČSOB je belgická skupina KBC, která v letošním roce vykoupila drobné akcionáře. Odkup schválila Česká národní banka 8. dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK