Růst ekonomiky EU podle EK v příštích letech zpomalí

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. listopadu (zpravodaj ČTK) - Růst unijní ekonomiky podle nových odhadů Evropské komise v příštích dvou letech zpomalí z letošních očekávaných 2,9 procenta na 2,4 procenta v letech 2008 a 2009.

Pro letošek odhad růstu ekonomiky zůstal stejný jako byl v květnové prognóze EK. Pro rok 2008 však výkonný orgán EU o 0,3 procentního bodu svůj předchozí odhad snížil. Prognózu komise zveřejňuje vždy dvakrát ročně, na jaře a na podzim.

Růst HDP v eurozóně, tedy oblasti zemí EU, v nichž se platí eurem, by se měl v příštím roce snížit z 2,6 procenta odhadovaných pro letošek na 2,2 procenta v příštím roce. V roce 2009 by pak ekonomika v těchto zemích měla růst o 2,1 procenta. Snížení předpokládaného růstu HDP v zemích EU následuje po turbulencích na finančních trzích, které vyvolaly zvýšenou nejistotu a tvrdší podmínky financování.

"Na horizontu se zřetelně nakupily mraky s těmito letními turbulencemi na finančních trzích, zpomalením v USA a stále se zvyšujícími cenami ropy. Výsledkem je, že ekonomický růst se stává mírnějším," řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia. "Avšak díky silnému růstu ve světě a pevným ekonomických základům by negativní dopad měl být omezený," dodal.

Celkově by se v EU měl také snižovat počet lidí bez práce. EK pro letošek očekává nezaměstnanost ve výši 7,1 procenta, příští rok 6,8 procenta a v roce 2009 by to mělo být 6,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK