MEI prodala svůj podíl v Paramu Unipetrolu

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Nizozemská investiční společnost Middle Europe Investments (MEI) prodala svůj 14,51procentní podíl ve společnosti Paramo holdingu Unipetrol. Petrochemická skupina zaplatí za akcie přibližně devět milionů eur (240 milionů korun). MEI o tom informovala v tiskové zprávě.

MEI držela podíl v Paramu přibližně pět let jako portfoliovou investici. Sama společnost vlastnila 11 procent, zastupuje však i další dva minoritní vlastníky Midden Europese Beleggingmaatschappij a Blue Mountain. Nabídka Unipetrolu byla vyhodnocena jako nejvýhodnější, uvedl člen představenstva MEI Tomáš Horák.

"Je pravdou, že jsme se v minulých obdobích právě s Unipetrolem neshodli v některých pohledech na řízení Parama, ale v poslední době se vztahy mezi našimi společnostmi urovnaly," komentoval uzavření smlouvy Horák. Dosažená cena podle něj splnila očekávání a transakce by měla být vypořádána do deseti pracovních dnů.

Unipetrol v Paramu posílí svou pozici většinového vlastníka; po převodu cenných papírů bude vlastnit zhruba 88 procenta akcií. Dalších 3,5 procenta patří polskému PKN Orlen, což je majitel Unipetrolu; zbytek je v rukou drobných akcionářů.

Pardubická rafinerie Paramo zvýšila meziročně pololetní zisk po zdanění o 11,8 procenta zhruba na 155 milionů korun. Loni společnost vykázala zisk 266,8 milionu korun. Paramo letos počítá s investicemi 119 milionů korun. Za ně například obnoví nádrže nebo rozšíří výrobu modifikovaných asfaltů.

MEI investuje přímo nebo prostřednictvím dceřiných společností především v České a Slovenské republice, Rumunsku a Bulharsku. Zabývá se i správou investičních fondů. Ve střední a východní Evropě má pět poboček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK