ČEZ se bude podílet na dostavbě elektrárny v Rumunsku

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ se bude podílet na výstavbě a provozu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Černavoda v Rumunsku. Jako jednoho z partnerů ČEZ v tendru vybrala státní firma Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN). Informovala o tom mluvčí ČEZ Eva Nováková. Hodnota projektu je asi 2,2 miliardy eur (přibližně 60 miliard korun).

Jednání o investičním kontraktu mají začít v poslední listopadové dekádě a potrvají několik měsíců. Vybraní účastníci vytvoří se státní SNN společný podnik, který dokončí dva bloky s instalovaným výkonem 720 megawattů. Do provozu je chce rumunská strana uvést v roce 2014 a 2015 po zhruba pěti letech výstavby.

Na projektu se podle tiskové zprávy SNN budou podílet i belgická společnost Electrabel, italská firma Enel, španělská Iberdrola, německá RWE a rumunský závod společnosti ArcelorMittal.

Černavoda je jedinou rumunskou jadernou elektrárnou. Oba nyní fungující bloky, z nichž druhý byl uveden do komerčního provozu letos v říjnu, jsou vybaveny kanadským těžkovodním reaktorem Candu 6 a mají hrubý instalovaný výkon 700 megawattů.

Původní plány elektrárny ještě z dob diktátora Nicolae Ceaušeska počítaly celkem s pěti bloky, v 90. letech se však kromě dvou bloků další výstavba zastavila. Rumunská vláda rozhodla o dostavbě třetího a čtvrtého bloku loni v říjnu. Po jejich spuštění by se měl podíl jádra na výrobě elektřiny v Rumunsku zhruba zdvojnásobit na 35 procent z nynějších přibližně 18 procent.

Skupina ČEZ v Rumunsku působí od roku 2005, kdy získala většinový podíl v distribuční společnosti Electrica Oltenia. Letos se ČEZ přihlásil do tendru na modernizaci 535megawattové elektrárny a možnou výstavbu nových zdrojů v Galati a do výběrového řízení na výstavbu nového 400- až 500megawattového bloku na plyn či černé uhlí v Borzesti.

ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností a nejziskovějším tuzemským subjektem. Firmu ze dvou třetin vlastní stát. Loni skupina ČEZ hospodařila s konsolidovaným čistým ziskem 28,8 miliardy korun. Pro letošní rok čeká vedení společnosti nárůst čistého zisku až na 38 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK