Tribunál přerušil arbitráž, kterou vedl Mittal proti Česku

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Arbitrážní tribunál přerušil ve čtvrtek jedno ze dvou řízení, které proti České republice vedla ocelářská skupina ArcelorMittal. Obě strany požádaly o přerušení s ohledem na smírčí jednání, jež nyní vedou, informoval mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Na hledání smírného řešení mimo arbitráže a soudy se během říjnové návštěvy v Praze dohodl majitel ocelářského impéria Lakšmí Mittal s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Mittalovy firmy vedou proti Česku dvě arbitráže a na státu se snažily vymoci celkem 25 miliard korun.

Kalousek po návštěvě řekl, že se s Mittalem dohodli na vzniku společného expertního týmu, který se pokusí vyjednat koncept společné dohody. Pokud bude tento návrh byl přijatelný pro obě strany, bude předložen k posouzení a ke schválení české vládě.

Jednání podle Jakoba mají být dokončeny během několika měsíců. "Obě strany mají vůli k nalezení dohody. Předpokládám, že dohoda o narovnání by zřejmě zahrnovala i druhé arbitrážní řízení," řekl Jakob.

V rámci arbitráže, která nyní byla přerušena, Mittal po Česku požadoval 20 miliard jako odškodnění za vyloučení z účasti na privatizaci společnosti Vítkovice Steel, o které měl zájem, ale stát ho kvůli jiné soudní při ze soutěže vyloučil. Nyní železárny patří Rusům a jmenují se Evraz Vítkovice Steel.

Další arbitráž o pět miliard korun se vede kvůli tomu, že stát Mittalovi nevydal téměř 14 procent akcií ArcelorMittal Ostrava, ačkoli se k tomu zavázal v privatizační smlouvě. Akcie se nepřevedly kvůli pokračujícímu sporu se společností Petrcíle; podíl státu nyní spravuje ministerstvo financí.

V Česku patří skupině největší tuzemská hutní firma ArcelorMittal Ostrava, bývalá Nová huť. Čtvrtinový podíl ve firmě patří státu. Celosvětově kontroluje skupina ArcelorMittal deset procent trhu s ocelí a zaměstnává kolem 350.000 zaměstnanců ve 27 zemích světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK