Liberecký kraj dal Českým drahám pokutu 4,35 milionu korun

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 9. listopadu (ČTK) - Liberecký kraj pokutoval již před několika měsíci České dráhy za zpožďování vlaků a za to, že nasazovaly méně moderních vozů, než měly ve smlouvě. Nelze určit, kolik peněz z pokuty 4,35 milionu korun je za opožďování vlaků a kolik za horší kvalitu souprav, řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Richter. Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala tvrdí, že pokuta byla pouze za nedostatek moderních vozů a ne za zpoždění.

"Od Libereckého kraje jsme nedostali pokutu za zpoždění, ale za jiné řazení vlaků. Zavázali jsme se provozovat vlaky řady 843 na určitých ramenech, ale v jednom období byly technické problémy s vozy," prohlásil Kubala.

České dráhy dostaly pokutu již v létě, Liberecký kraj o ní ale informoval až nyní. "Pokutu jsme Českým drahám strhli z platby za zajišťování železniční dopravy. Letos jsme jim měli uhradit více než 190 milionů korun," dodal Richter.

Podle radního poskytují České dráhy po pokutě v Libereckém kraji lepší služby. Ubylo opožděných vlaků a na tratích začalo jezdit více moderních vozů, v nichž se lidem lépe cestovalo.

České dráhy dostanou pokutu za zpožďování vlaků také od Olomouckého kraje. Železničáři zaplatí 5,5 milionu korun, řekl dnes novinářům krajský radní Petr Polášek. "Situace v dopravě zajišťované Českými drahami se v posledním období stávala téměř kritickou," prohlásil Polášek. Například v květnu se v Olomouckém kraji opozdilo 60 vlaků, v září bezmála 50. V některých případech vlaky vůbec nevyjely.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK