Slabý dolar srazil obchodní deficit USA nejníže za 28 měsíců

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. listopadu (ČTK) - Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v září díky klesajícímu dolaru dostal nejníže za 28 měsíců a americký export dosáhl nového maxima. Schodek proti předešlému měsíci nečekaně klesl o 0,6 procenta na 56,5 miliardy dolarů, nejníže od května 2005, oznámilo ministerstvo obchodu USA.

O zmenšení schodku se zasloužil zejména nárůst amerického vývozu o 1,1 procenta na rekordních 140,1 miliardy dolarů. Přispěl k tomu zejména pokles kurzu dolaru vůči většině měn a zejména vůči euru, k němuž americká měna letos ztratila již asi 11 procent. Druhou příčinou vzestupu amerického vývozu je ekonomická konjunktura v ostatních částech světa, tedy v západní Evropě, Asii a v rozvojových zemích.

Zářijový pokles deficitu byl pro ekonomy překvapením. Analytici z Wall Street v průměru čekali zvýšení schodku na 58,5 miliardy USD.

Dovoz do USA v září stoupl o 0,6 procenta na 196,6 miliardy dolarů, druhou nejvyšší úroveň vůbec. Kupodivu klesla hodnota dovezené ropy, vzhledem k růstu ropných cen na nové rekordy to však je zřejmě jen dočasný jev.

Politicky citlivý deficit amerického obchodu s Čínou vzrostl o 5,5 procenta na 23,8 miliardy USD, druhou nejvyšší úroveň po rekordu z loňského října. Celkový obchodní schodek USA do září činil v celoročním přepočtu 703,4 miliardy USD a byl o 7,4 procenta nižší než deficit za rok 2006. Analytici předpokládají, že za celý rok deficit klesne a přeruší tak sérii pěti rekordních schodků za sebou.

Překvapení přinesla i zároveň vydaná statistická zpráva o vývoji cen amerických dovozů. Dovozní ceny v říjnu vzrostly o 1,8 procenta, nejrychleji za téměř jeden a půl roku a dvojnásobným tempem proti září. Růst opět táhly ropné dovozy, jejichž náklady vyskočily o 6,9 procenta, nejvýrazněji od března. V meziročním srovnání již byly ceny ropných dovozů vyšší o 41,4 procenta. Zhruba podobným tempem již v letošním roce vzrostly světové ceny ropy, které se nyní blíží hranici 100 dolarů za barel.

Zrychlil se rovněž růst exportních cen, jejichž hladina vzrostla o 0,9 procenta po zářijovém zvýšení o 0,3 procenta. Vzestup u obou kategorií výrazně překonal očekávání; analytici čekali u dovozních cen zvýšení o 1,1 procenta a u exportních nárůst o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK