Merck zaplatí 4,85 miliardy USD za urovnání žalob ohledně Vioxxu

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americká farmaceutická společnost Merck zaplatí 4,85 miliardy dolarů (téměř 90 miliard Kč) za urovnání velké části žalob týkajících se přípravku proti bolesti kloubů Vioxx. Ten byla firma nucena před třemi lety stáhnout z trhu, protože se ukázalo, že jeho delší užívání zvyšuje riziko infarktu.

Na Merck bylo podáno zhruba 26.600 žalob, podle nichž Vioxx způsobil uživatelům zdravotní potíže či smrt. Urovnání se týká žalob podaných u federálních a státních soudů ve Spojených státech, píšou agentury AP a Reuters. Soudy dosud rozhodly o 16 žalobách týkajících se Vioxxu. Společnost Merck 11 případů vyhrála a pět prohrála.

Firma Merck v loňském roce vydělala 4,4 miliardy dolarů při tržbách 22,6 miliardy dolarů. Své výrobky prodává ve více než 140 zemích a zaměstnává kolem 60.000 lidí.

Podle informací z loňského září se chtělo 25 Čechů připojit k plánované hromadné žalobě na firmu Merck v USA, ale americký soud rozhodl, že se musejí soudit v České republice. Další soud navíc později požadavek na hromadnou žalobu proti Mercku odmítl.

Odškodnění za české a slovenské uživatele Vioxxu vymáhá nezisková organizace Liga ochrany spotřebitele (LOS). Podle jejích informací užívalo Vioxx zhruba 6000 obyvatel ČR. Tito lidé se mohou bezplatně domáhat odškodnění na webových stránkách www.protivioxxu.com. ČTK se dnes nepodařilo zjistit, zda a s jakým úspěchem se již LOS obrátila na soud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK