Akcie klesly na nejnižší hodnotu od počátku října

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Tuzemské akcie dnes na pražské burze po dalších prodejích klesly již na nejnižší hodnotu od počátku října. Náladu na zprvu rostoucím trhu podle obchodníků zcela změnily zprávy o finančních potížích významných světových peněžních firem. Hlavní index PX sestoupil o 1,55 procenta na 1832,1 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Největší prodejní vlna zaplavila trh odpoledne. "Důvodem byly informace o dalších ztrátách na hypotečním trhu u čtvrté největší americké banky Wachovia. V Evropě se o paniku v bankovním sektoru postarala banka Barclays, která údajně odepíše ztráty ve výši neuvěřitelných deseti miliard liber," uvedl obchodník firmy Cyrrus Aleš Jandejsek.

Akcie mediální skupiny CME odepsaly 4,36 procenta na 1909 korun, akcie developerské společnosti Orco klesly o 3,74 procenta na 2779 korun a akcie banky Erste si pohoršily o 2,62 procenta na 1336 korun. Akcie energetické skupiny ČEZ oslabily o 1,44 procenta na 1372 korun a nepomohla jim ani zpráva, že ČEZ bude jedním z partnerů v projektu plánované výstavby a provozu dvou bloků rumunské jaderné elektrárny Černavoda.

Investoři podruhé za sebou zobchodovali akcie za více než pět miliard korun, což byl letos vysoce nadprůměrný objem.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 5,184 miliardy Kč

- dluhopisy 0,940 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 10,3 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK