Pražskou burzu ve 45. týdnu postihl nejsilnější propad od března

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze postihl ve 45. týdnu nejsilnější výprodej od počátku března. Do tuzemska se přenesla prodejní nálada z vyspělých světových burz a tuzemské akcie se z hodnot blízkých rekordu propadly o takřka 80 bodů. V procentním vyjádření klesl hlavní akciový index PX o 3,99 procenta na 1832,1 bodu, vyplynulo z výsledků.

Zahraniční burzy stahovaly dolů zejména zprávy z peněžního odvětví, neboť velké americké banky oznamovaly další ztráty plynoucí z investic do problémových hypoték. Banky v tuzemsku se sice zmíněným hypotékám vyhnuly, ale svou negativní roli sehrála propojenost kapitálových trhů.

Z jednotlivých emisí nejhůře dopadly akcie majitelky Novy firmy CME, jež odepsaly 13,3 procenta na 1909 korun. Investoři se nadále zbavovali akcií farmaceutické společnosti Zentiva a výsledkem byl sestup o 8,7 procenta na 917 korun. Cena akcií banky Erste, pod kterou patří Česká spořitelna, spadla o 8,1 procenta na 1336 korun.

Mnohem stabilnější již byly akcie energetické skupiny ČEZ, jež oslabily o 0,2 procenta na 1372 korun. Pomohlo jim i oznámení pravděpodobného růstu čistého zisku za celý rok o tři miliardy korun na 38,1 miliardy korun a pokračování výkupu vlastních akcií.

Hned dvě nové zprávy se týkaly textilní společnosti Pegas, která patří na burze k nejméně nápadným emisím. Fondy Templeton oznámily zvýšení podílu na 10,4 procenta. Pegas pak přinesl oznámení o spuštění nové linky, díky které bude moci zvýšit výrobu o takřka 30 procent. Akcie Pegas si pohoršily o 0,6 procenta na 744 korun.

Jedinou výjimkou z nejlepších akcií byly akcie Komerční banky, které vyrostly o 1,1 procenta na 4274 korun. Komerční banka zvýšila za tři čtvrtletí čistý konsolidovaný zisk meziročně o 19,4 procenta na 8,14 miliardy korun a předčila očekávání analytiků. Loni za stejné období vydělala 6,82 miliardy Kč.

V příštím týdnu by mohla být pozornost upřena zejména na výsledky hospodaření ČEZ. Veřejný úpis akcií a poté vstup na pražskou burzu by pravděpodobně už mohla oznámit developerská firma VGP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK