TV: Gazprom se s Ukrajinou dohodl na dražším plynu pro příští rok

09.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. listopadu (ČTK) - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom se dnes dohodl s Ukrajinou na zvýšené ceně dodávek pro příští rok. Cena byla stanovena na 160 dolarů za 1000 krychlových metrů, asi čtvrtinu nad dosavadních 130 dolarů, uvedl místopředseda Gazpromu Alexandr Medveděv; toho podle agentury AP citovala ruská televize.

Konec roku je tradičně obdobím dohadování o cenách plynu mezi Gazpromem a hlavními tranzitními zeměmi jako Ukrajina a Bělorusko. Tyto rozhovory se pozorně sledují, protože jejich nezdar by mohl ohrozit zimní dodávky do Evropy. Přes Ukrajinu jde z Ruska dál na Západ asi 80 procent tranzitních dodávek, které se na celkové evropské spotřebě plynu podílejí asi čtvrtinou a kupříkladu v České republice nebo na Slovensku kryjí naprostou většinu spotřeby.

Ukrajina dosud za plyn v rámci složité dohody z minulých let platila jen asi polovinu běžné evropské ceny, která činí zhruba 250 dolarů za 1000 kubíků. Gazprom by chtěl ceny pro Kyjev dostat na "tržní úroveň" do roku 2011. Ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc uvedl, že Moskva bude cenu plynu Ukrajině zvyšovat postupně, aby nepoškodila její ekonomiku.

Gazprom nyní jedná o ceně plynu i s Běloruskem, s nímž rovněž platí složitá dohoda o postupném zvyšování cen. Bělorusko nyní platí za 1000 kubíků 100 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK