MfD: Bohemia Crystalex Trading přefinancuje čtyřmiliardový dluh

10.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Firmy patřící do skupiny Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus mají získat na přelomu roku nové financování dluhu ve výši téměř čtyři miliardy korun. Vláda, jejíž akcie v těchto sklárnách a porcelánkách spravuje ČSOB, s tímto přefinancováním souhlasila. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

"Pověřili jsme americkou Citibank, aby pro nás zorganizovala přefinancování v Londýně," uvedl v rozhovoru pro MfD Jan Souček, který je spolu s Radovanem Květem spolumajitelem skupiny. Tito podnikatelé údajně mají v křišťálovo-prcelánovém kolosu s ročními tržbami přes pět miliard korun zhruba poloviční podíl. Druhou polovinu podle listu ovládá ČSOB a fondy Tritton z majetku padlé IPB.

Nové peníze mají přitéct vydáním dluhopisů, které budou zčásti veřejně obchodovatelné a mají pokrýt financování skupiny zhruba do roku 2015.

Ačkoliv sklárny i porcelánky, kterých je zhruba desítka, jsou spíše ztrátové a ještě před pěti lety měly celkové dluhy za sedm miliard korun, své úvěry splácejí. Doposud financující banky ČSOB, HSBC a Citibank dostaly zpět přes tři miliardy korun, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK