LN: Operátoři se chtějí spojit při rozjezdu mobilní TV

10.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Spojit síly při rozjezdu digitální televize chtějí mobilní operátoři T-Mobile, Telefónica O2 a Vodafone. Plánují, že by vysílali v jedné společné digitální síti, do níž by převážně zařadili už existující televize. Píšou to Lidové noviny s odvoláním na zástupce operátorů sdružených do Asociace provozovatelů mobilních sítí.

V první fázi by v televizi bylo 15 až 22 programů, později až 40. Kmitočty pro mobilní televizi by mohly být volné příští rok, v závislosti na uvolňování analogových kmitočtů při přechodu na pozemní digitální televizi. Telekomunikační úřad pak na příděl kmitočtů vypíše výběrové řízení, píšou LN.

Právník T-Mobile Petr Josefi deníku řekl, že o provozování sítě by se mohli operátoři v tendru ucházet prostřednictvím společného konsorcia či joint venture. V úvahu také přichází, že síť by provozovala samotná Telefónica.

Nový mediální zákon, který má platit od ledna, operátorům dovolí šířit do mobilů programy, které vysílají volně pozemně, přes kabel či přes satelit. Zároveň jim ale jako kabelovým operátorům nařídí, aby povinně do své nabídky zařadily programy ČT, Novu, Primu i šest nových digitálních televizí, jež postupně odstartují příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK