Zájem o dotace z nových operačních programů EU je značný

11.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Zájem o dotace z nových operačních programů Evropské unie vypsaných pro období 2007 až 2013 je v Česku značný. V první vlně stojí zhruba 100 miliard korun určených na vzdělávání a podporu zaměstnanosti ze tří zatím podepsaných programů. Vysoké předpoklady pro schválení ještě do konce roku měla další desítka operačních programů, vyplynulo z vyjádření úředníků pro ČTK.

Jedním z podepsaných byl program Vzdělávání pro konkurenceschopnost řízený ministerstvem školství, v němž bylo připraveno takřka 50 miliard "evropských" korun. Dotazy možných žadatelů, zejména všech typů škol, doslova jen pršely. "Zájemci se dotazují zejména na možnosti čerpání prostředků na jazykové vzdělávací programy, vzdělávací programy pro zvyšování znalostí v informačních technologiích, programy pro zdravotně a sociálně znevýhodněné jedince," jmenovala Kateřina Böhmová z tiskového odboru ministerstva s tím, že ještě letos by se měly čerpat peníze na takzvanou technickou pomoc programu.

Program Lidské zdroje a zaměstnanost řízený ministerstvem práce a sociálních věcí nabízel z EU rovněž téměř 50 miliard Kč. Kamila Davidová z odboru řízení pomoci z Evropského sociálního fondu ministerstva očekávala podobný zájem jako v minulém období 2004-2006, v němž bylo podáno 9000 projektů a schváleno asi 3500. První výzvy pro předkládání projektů chtělo ministerstvo vyhlásit v prosinci.

Nejmenším podepsaným programem byl program Praha - Adaptabilita s prostředky včetně národních peněz asi 3,5 miliardy korun. "Zájem o operační program je ze strany neziskových nevládních organizací, středních a vysokých škol, podnikatelů, ale také odborů a příspěvkových organizací hlavního města Prahy veliký a dovolím si tvrdit, že zájem bude převyšovat finanční možnosti tohoto programu," uvedla náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová. Praha nehodlá nijak spěchat a první výzvy pro žadatele chce vyhlásit až v příštím roce, kdy by měl být schválen i druhý operační program hlavního města.

První tři české programy byly podepsané už se zpožděním a dalších 21 programů teprve na podpis čeká. Objevily se proto obavy, zda Česko tím nemá ohroženo čerpání určených prostředků. Davidová obavy vyvracela. Podle pravidel je například peníze určené na rok 2007 podle ní možné čerpat až do konce roku 2010. "Čerpání tedy není v žádném případě ohroženo," poukázala.

V letošním roce očekává ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) další schvalování operačních programů, které Česká republika předložila Evropské komisi. Kladné vyjádření by mělo získat všech sedm regionálních operačních programů a vysoký předpoklad ke schválení měly i programy Podnikání a inovace, Doprava a Praha - Konkurenceschopnost. "Pro žadatele je však mnohem důležitější vyhlášení výzev u jednotlivých operačních programů než jejich samotné schválení," uzavřela Radomíra Kotlárová z odboru komunikace MMR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK