Průzkum: Hotely v Evropě letos znovu podražily

11.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Hosté v evropských hotelech platí letos za ubytování opět víc než loni. Vyplývá to z průzkumu rezervačního serveru www.hotels.com, o kterém ČTK informoval mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Server nabízí rezervace ve více než 80.000 hotelech po celém světě. Důvodem zdražení je především nedostatečná kapacita ubytování v některých lokalitách. Průměrná cena za pokoj na jednu noc v hotelu v Evropě letos stoupla meziročně o 5,2 procenta na 132 eur (přes 3500 korun).

Vůbec nejdražší je ubytování v hotelech v Moskvě, průměrně za 284 eur. V České republice se podle průzkumu letos průměrná cena nezměnila a tuzemské hotely patří spolu s maďarskými, německými a slovenskými mezi levnější. Průměrně zde hosté za noc zaplatí kolem 104 eur (zhruba 2800 Kč).

Ještě levnější je Polsko, kde pokoj na noc v průměru stojí 102 eur. Z evropských zemí je letos noc v hotelu nejdražší ve Velké Británii, v průměru za 162 eur, což je o 17 procent více než loni. Druhé nejdražší pokoje nabízí Švýcarsko, na noc průměrně za 149 eur. Vyšší ceny jsou především důsledkem poptávky, která převyšuje nabídku. To se týká například Londýna, Barcelony nebo Madridu.

V USA letos průměrná cena za ubytování v hotelu meziročně poklesla o půl procenta na 105 eur. Noclehy v New Yorku jsou ale druhé nejdražší na světě, jejich cena navíc letos meziročně stoupla o sedm procent na 210 eur. Třetí nejvyšší ceny na světě letos platí hoteloví hosté v Benátkách.

Naopak mezi města s nejlevnějším ubytováním patří například jihoafrické Kapské město, Šanghaj, indonéská Jakarta, Mexiko City, Sao Paulo nebo Las Vegas v USA. Cena za noc ve zdejších hotelech v průměru nepřekročí 90 eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK