Emirates koupily od Airbusu a Boeingu letadla za 35 miliard USD

11.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 11. listopadu (ČTK) - Dubajská letecká společnost Emirates Airlines dnes podepsala s největšími světovými výrobci letadel Airbus a Boeing rozsáhlé kontrakty na budoucí nákup více než 140 letadel až za 35 miliard dolarů. Emirates oznámila tuto zakázku v rámci dnešního otevření aerosalonu v Dubaji a označila ji za vůbec největší jednotlivý kontrakt v historii civilního letectví.

Emirates si pevně objednala 78 letounů Airbus a 12 letadel Boeing včetně motorů od tří různých výrobců za celkem 23,4 miliardy dolarů. Se započítáním hodnoty opcí na 50 dalších letadel by celková hodnota kontraktu činila 35 miliard dolarů, sdělila firma.

"Emirates vstupují do historie letectví. Je to vůbec největší plán nákupu letadel jedním přepravcem v jediné zakázce," uvedly Emirates v prohlášení.

Pevné zakázky zahrnují 70 airbusů A350 s opcí na 50 dalších a s dodávkami počínaje rokem 2014. Firma rovněž objednala dalších osm největších dopravních letadel A380; celkově jich tak má jiiž objednáno 58 a je největším zákazníkem tohoto letounu.

S Boeingem se Emirates dohodly na koupi 12 strojů 777-300 ER za 3,2 miliardy dolarů. Emirates již čekají na dodávky 57 letadel Boeing 777 a v příštích letech se stanou největším světovým provozovatelem tohoto typu letadla.

Emirates mají nyní objednáno celkem 246 letadel v hodnotě přes 60 miliard dolarů. "Je to rozsáhlá investice, která odráží naši důvěru v budoucnost letecké přepravy a naši důvěru v Dubaj," uvedla firma. Dubajský aerosalon potrvá do čtvrtka a čekají se na něm další souboje zakázek mezi Airbusem a Boeingem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK