Zelení: Pražané by po zdražení MHD jezdili dráž než Newyorčané

11.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Pokud se cena jízdenky za městskou hromadnou dopravu v Praze od ledna zvýší na 30 korun, jak navrhuje dopravní podnik, platili by cestující v české metropoli více než například nyní Newyorčané. Vyplývá to z údajů, které poskytla pražská Strana zelených.

Cena přestupní jízdenky stojí nyní v Praze 20 korun. To je méně než v některých jiných velkých městech ve světě. Například cestující v prostředcích městské hromadné dopravy v New Yorku v současnosti zaplatí v přepočtu 22,2 koruny, v Budapešti 24,6 koruny. S cenou mezi 30 a 40 korunami musejí počítat v barcelonské či pařížské MHD. V Londýně sahají do peněženky pro téměř 135,5 koruny.

Pokud by rada hlavního města Prahy navrhované zdražení schválila, dostala by se tak cena lístku nad současnou newyorskou i budapešťskou úroveň a dala by se srovnat s cenou v Bostonu, kde se nyní cestující v metru a v autobusech vozí za 29,6 koruny, tvrdí zelení.

Návrh dopravního podniku, podle něhož by cena přestupní jízdenky vzrostla o 50 procent, v pátek ostře odmítl pražský primátor Pavel Bém (ODS). Uvedl, že pro něho je takový návrh vyloučený. Ani u rady hlavního města se podle ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka nesetkal příliš s pochopením.

Dopravní podnik zdůvodňuje zdražování zvyšujícími se cenami energií, rostoucí daní z přidané hodnoty a přibývajícími spoji. Příští rok magistrát sníží podniku dotace o 700 milionů korun.

Zvýšení jízdného by dopravnímu podniku v příštím roce přineslo 850 milionů korun navíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK