Chovatelé prasat žádají miliardu, plánují demonstraci

12.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. listopadu (ČTK) - Čeští chovatelé prasat požadují po ministerstvu zemědělství přímé dotace ve výši 2,50 koruny za kilogram živé váhy, celkem asi miliardu korun. Podpora by měla zmírnit negativní dopady nízkých výkupních cen masa a rostoucích nákladů na chov. "Okolní státy už podobné opatření přijaly a pokud se nezavedou i u nás, dojde k omezení chovu prasat, snížení soběstačnosti ve výrobě masa, zvýšenému dovozu a nárůstu cen," řekl dnes v Brně novinářům prezident Agrární komory Jan Veleba. Zemědělci plánují na 23. listopadu demonstraci před budovou ministerstva zemědělství.

"Jsme v situaci, kdy nejsou alternativy. Krmiva jsou oproti loňsku dražší o 40 procent. Výrobní náklady na kilogram živého vepřového masa dosahují 35 korun, ale cena na trhu se pohybuje kolem 29 korun," řekl Jaroslav Hajda z Českého svazu chovatelů prasat.

Zemědělci požadují aktivnější přístup ministerstva zemědělství k problému tuzemských chovatelů prasat. Vláda by se podle nich měla inspirovat v okolních zemích, kde prý stát chovatele hospodářských zvířat podporuje utajenými dotacemi a získáváním grantů z Evropské unie. Podle Veleby se zástupci chovatelů prasat a Agrární komory sejdou s Gandalovičem v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK