Němečtí strojvůdci půjdou znovu do stávky asi ve středu

12.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. listopadu (zpravodaj ČTK) - Němečtí strojvůdci usilující o platově výhodnější kolektivní smlouvu vstoupí do další stávky pravděpodobně ve středu. V úterý stávkovat nebudou, řekl dnes místopředseda svazu německých strojvůdců Claus Weselsky.

"Potřebujeme určitý čas na rozmyšlenou," zdůvodnil Weselsky, proč nebudou strojvůdci stávkovat už v úterý, jak předtím vyhrožovalo vedení jejich odborů.

Od středy je však stávka pravděpodobná, a to v nákladní i osobní dopravě. Vedení GDL o tom rozhodne v úterý ráno a další záměry oznámí týž den v poledne, upřesnil Weselsky.

Strojvůdci organizovaní v odborech měsíce marně usilují o novou tarifní smlouvu a od svého zaměstnavatele, společnosti Deutsche Bahn (DB), už několik týdnů očekávají novou nabídku. "Vedení dráhy má ještě celý dnešní den na to, aby novou nabídku předložilo," citovala agentura DPA zdroj z GDL. To však Deutsche Bahn i dnes odmítla. Někteří představitelé GDL dokonce požadují vyhlášení časově neomezené stávky.

Minulý týden strojvůdci nákladních vlaků stávkovali 42 hodin a znehybnili nákladní dopravu hlavně ve východní části Německa; protest měl dopad i na provoz na železnicích v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK