Tůma: ČNB začne zveřejňovat, kdo jak hlasoval

12.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Česká národní banka začne od příštího roku zveřejňovat, jak jednotliví členové bankovní rady při rozhodování o měnové politice hlasovali. Je to další krok k co největší transparentnosti a otevřenosti ČNB, řekl guvernér banky Zdeněk Tůma týdeníku Czech Business Weekly.

Tůma uvedl, že zveřejňování hlasování jednotlivých členů, které ve světě zatím praktikuje jen málo centrálních bank, povzbudí bankéře k častějšímu a co nejpropracovanějšímu vyjadřování jejich názorů na veřejnosti. Rozhodnutí banky by tak měla být podle analytiků vypočitatelnější, protože trh bude již dopředu před klíčovými rozhodnutími znát poměr sil mezi jednotlivými názorovými proudy ve vedení banky.

Tůma připomněl, že ČNB již ve svém úsilí o transparentnost pokročila velmi daleko. Její otevřenost se postupně vyvíjela od přijetí inflačního cílení v roce 1997 a nyní zahrnuje pravidelné tiskové konference, zveřejňování zápisů ze zasedání rady do osmi dní, informování o poměru hlasování o úrokových sazbách okamžitě po zasedání. Interní dokumenty centrální banka zveřejňuje po šesti letech.

"Podle přehledů jsme v posledních dvou letech byli jednou z nejtransparentnějších centrálních bank střední a východní Evropy. Když se podívám, jak náš komunikační systém vznikal, mohu dokonce říci, že jsme jednou z nejtransparentnějších centrálních bank světa," řekl Tůma.

Na svém posledním zasedání nechala rada ČNB základní úrokovou sazbu beze změny na 3,25 procenta. České sazby jsou stále nejnižší v celé EU, čeká se však, že se v dohledné době zvýší, protože inflace roste a v ekonomice se objevují známky narážení na meze výrobních kapacit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK