ČD zlepšily hospodaření, za tři čtvrtletí mají zisk 43 milionů Kč

12.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - České dráhy zlepšily meziročně hospodaření o více než půl miliardy korun a za tři čtvrtletí letošního roku vykázaly zisk 43 milionů korun. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí drah Ondřej Kubala. Za stejné období přepravily dráhy 135 milionů cestujících, což oproti loňsku představuje zlepšení o více než milion osob. Za celý rok očekává firma zisk 50 milionů korun, zatímco v uplynulých letech byla ztrátová.

Drahám vzrostly tržby z obou hlavních činností. Z přepravy osob firma utržila 4,26 miliardy korun, což je asi o 400 milionů korun více než loni. Tržby z nákladní dopravy se zvýšily o 650 milionů na 13,2 miliardy. Dráhy převezly o 2,5 milionu tun více nákladu než loni, celkem za tři čtvrtletí 68 milionů tun.

"Jdeme cestou úspory nákladů, a hledáme také příležitosti na nových trzích," řekl k tomu Kubala. Celoročnímu zisku napomohou také zvýšené platby ze strany ministerstva dopravy.

Vůbec poprvé se dráhy dostaly do zisku v letošním prvním čtvrtletí. Loni hospodařily se ztrátou 450 milionů. V prosinci čeká firmu oddělení nákladní dopravy do samostatné dceřiné společnosti ČD Cargo a.s.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK