Ztráty z rizikových hypoték prý mohou dosáhnout 400 miliard USD

12.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Banky v celém světě mohou v důsledku investic do rizikovějších hypoték utrpět celkové ztráty až 400 miliard dolarů, v přepočtu asi 7,3 bilionu Kč. Tvrdí to finanční analytici, podle nichž lze čekat problémy u každé čtvrté rizikovější hypotéky. Ztráty bank jsou v poslední době hlavním důvodem propadu na akciových trzích.

Analytik makléřské společnosti Deutsche Bank Securities Mike Mayo například odhaduje, že ztráty z hypoték mohou vystoupit na 150 miliard až 250 miliard dolarů. Svůj odhad opírá o celkový objem 1,2 bilionu dolarů, které se do tohoto sektoru, v angličtině označovaného jako "subprime", investovaly.

To ale nebude vše. Ztráty ve výši až 150 miliard dolarů se mohou později ukázat v příbuzných investičních nástrojích, které se označují jako finanční deriváty.

S tím v zásadě souhlasí i David Hilder ze společnosti Bear Stearns. Ten celkové ztráty odhadl také na 150 miliard až 250 miliard dolarů, proti Mayovi se liší jen v odhadu celkové velikosti tohoto trhu. Hilder tvrdí, že "subprime" segment zahrnuje investice za dva biliony dolarů.

"V našem fundamentálním výhledu počítáme s dalšími ztrátovými úvěry jak v portfoliu hypotečních, tak v portfoliu komerčních úvěrů. Proto si myslíme, že u odpisů lze letos čekat spíše zhoršení než zlepšení," citovala agentura Reuters Hildera.

Vysoké ztráty v souvislosti s investicemi do rizikových hypoték už přiznaly přední investiční banky na Wall Street, včetně Citigroup, Merrill Lynch a Wachovie. Na velké banky už připadají odpisy za více než 40 miliard dolarů, hlavně kvůli nepříznivým dopadům, které představuje rostoucí počet nesplácených hypoték a slabší zájem investorů o riziková aktiva.

Mayo odhadl, že na velké banky a makléřské firmy by mohly v segmentu "subprime" připadnout ztráty 100 miliard až 130 miliard dolarů. V tom už je započteno 60 miliard až 70 miliard dolarů, které banky přiznají do konce roku. Z toho ztráty za 43 miliard dolarů už oznámily.

Jen ve čtvrtém čtvrtletí budou muset minimálně pět miliard dolarů odepsat banky Barclays, HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland Group a UBS. Na banku Merrill Lynch podle Maya mohou připadnou odpisy čtyř miliard dolarů a na Bank of America asi jedné miliardy dolarů.

Mayo v prognóze předpokládá, že z celkového počtu rizikových hypoték se v problémech ocitne 30 až 40 procent. Ztrátových bude podle něj 40 až 50 procent investic do tohoto segmentu. Hilder odhaduje 25 až 30 procent problémových hypoték v kategorii "subprime", zatímco ztráty se budou týkat 30 až 40 procent investic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK