Americké akcie zastavily propad, růst je ale nepřesvědčivý

12.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. listopadu (ČTK) - Americké akcie v úvodu nového týdne zastavily propad a vrátily se k růstu, výraznějšího zpevnění se ale nedočkaly. Větší zisky měly jen některé finanční instituce, jejichž akcie v minulých dnech nejvíce klesly. Na trhu jsou ale znát obavy z dalších odpisů ztrátových investic.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.115 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,6 procenta. Širší index S&P 500 si připsal 0,4 procenta na 1459 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připsal pouze 0,1 procenta na 2630 bodů.

Například akcie Citigroup, což je největší společnost finančních služeb v USA, vzrostly o více než čtyři procenta. Pomohly tak k růstu oběma hlavním indexům, v nichž jsou zastoupeny, tedy Dow Jonesově i S&P 500. Index akcií finančních podniků zpevnil skoro o dvě procenta.

Ve snaze stabilizovat úvěrové trhy se tři největší banky v USA dohodly na vytvoření záložního fondu. Podle listu The New York Times by ve fondu mělo být minimálně 75 miliard dolarů.

"Je to jen snaha nakoupit silně podhodnocené akcie. Lidé o víkendu znovu vyhodnocovali akcie, které minulý týden prudce klesly, což jsou například i finanční podniky," sdělil hlavní obchodník společnosti OakBrook Investments Giri Cherukuri. Nákup akcií bank ale podle něj stále není bezpečný, protože čtvrté čtvrtletí může přinést další odpisy.

Objemy obchodů dnes byly slabší než bývá zvykem. Ve Spojených státech se slaví Den válečných veteránů a některé trhy jsou uzavřeny. Zveřejněny navíc nebyly žádné statistické údaje, které by naznačily směr vývoje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK