Koncern Porsche vytvořil díky opcím a VW nový rekordní zisk

12.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 12. listopadu (ČTK) - Zisk před zdaněním německého automobilového koncernu Porsche se v uplynulém fiskálním roce téměř ztrojnásobil na rekordních 5,86 miliardy eur (156,2 miliardy Kč). Výrobce luxusních sportovních vozů dnes oznámil, že se v číslech za 12 měsíců do konce července projevily také akciové transakce a příjmy z podílu v koncernu Volkswagen.

Podle údajů ČTK Porsche zaznamenal již třináctý nárůst celoročního hrubého zisku za sebou. Agentura DPA poznamenává, že Porsche potvrzuje své postavení nejziskovější automobilky světa.

Čistý zisk vyskočil na 4,24 miliardy eur z 1,39 miliardy před rokem. Z přecenění podílu ve Volkswagenu si Porsche zaúčtoval zisk 520,8 milionu eur. Zisk Volkswagenu, který připadl na Porsche v jeho fiskálním roce, činil na konci července 702,4 milionu eur. V té době měl Porsche ve Volkswagenu podíl 22,5 procenta a mezitím jej zvýšil na 31 procent.

Nejvíce se ve výsledku projevily transakce s akciovými opcemi. Z nich koncern Porsche zaúčtoval do celkového výsledku 3,59 miliardy eur. Díky tomu podnik překonal zisk před zdaněním 2,11 miliardy z předchozího roku i očekávání trhu. Analytici podle Reuters Estimates odhadovali výsledek na 3,14 miliardy eur.

Koncern navrhl, že zvýší dividendu na 22 eur na prioritní akcii včetně mimořádné dividendy 15 eur z jednorázových příjmů. Předtím podnik vyplácel šest eur plus mimořádně tři eura na akcii. Celkem to znamená zvýšení platby dividend na 384 milionů eur ze 157 milionů za předchozí rok.

Akcie Porsche díky zprávě vyskočily o 7,2 procenta. Poté ale o zisk přišly a uzavřely den se ztrátou 8,5 procenta na 1570 eur.

Porsche také navrhuje, že rozdělí své akcie. Znamená to, že by investoři měli deset akcií za každou akcii koncernu, kterou teď vlastní.

Koncern již v září oznámil, že mu ve fiskálním roce 2006/07 vzrostly tržby o 3,4 procenta na 7,4 miliardy eur. Prodej aut se zvýšil o 0,7 procenta na 97.515 vozů díky lepší nabídce modelů. V září podnik také uvedl, že rekordní bude i jeho prodej vozů v nynějším fiskálním roce 2007/08.

Tiskový mluvčí Porsche dodal, že zvýšení podílu ve Volkswagenu zatím není na jednání dozorčí rady. Porsche má nyní k navýšení podílu volnou cestu, protože nejvyšší soud Evropské unie zpochybnil německý zákon, který omezoval hlasovací práva ve Volkswagenu.

Podle informovaného zdroje ale není pravděpodobné, že by Porsche zvýšil podíl v největší evropské automobilce před koncem roku. Lidé z Porsche uvedli, že si podnik zajistil dost opcí, aby podíl zvýšil výrazně. Odmítli ale uvést, zda již jde o kontrolní majoritu, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK