Unipetrolu klesly tržby ve 3. čtvrtletí o 18 pct

13.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Chemický holding Unipetrol hospodařil ve třetím čtvrtletí s konsolidovanou čistou ztrátou 1,267 miliardy korun, zatímco ve stejném období loni měl zisk 722 milionů korun. Tržby dosáhly 22,156 miliardy korun, což je meziročně o 18 procent méně. Informovala o tom mluvčí Michaela Lagronová. Na výsledek měly vliv jednorázové účetní operace související s prodejem podílů ve společnostech Synthesia a Agrobohemie; čistý zisk snížily téměř o 2,5 miliardy korun.

Analytici ztrátu i meziroční pokles tržeb za 3. čtvrtletí očekávali. Firmě klesl prodej kvůli plánovaným odstávkám výrobních jednotek, podle analytiků však byly tržby díky předzásobení dotčeny přerušením výroby jen částečně. Unipetrol ohlásí podrobnosti na tiskové konferenci v 10:00.

Od ledna do září Unipetrol utržil 67,6 miliardy korun, tedy o šest procent méně než ve srovnatelném období loni. Čistý zisk za tři čtvrtletí poklesl o 36 procent na 1,8 miliardy. Údaj je rovněž ovlivněn novým ohodnocením aktiv prodávaných společností.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. Loni hospodařila společnost se ziskem 1,6 miliardy korun a tržby se vyšplhaly téměř na 95 miliard korun.

Většinovým vlastníkem Unipetrolu je polská petrochemická skupina PKN Orlen, která vlastní téměř 63 procent akcií. Zbytek drží menšinoví akcionáři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK