Slovenská ekonomika rostla i ve 3. čtvrtletí

13.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. listopadu (ČTK) - Slovenská ekonomika si ve třetím čtvrtletí zachovala meziroční růstové tempo 9,4 procenta z druhého čtvrtletí. Oznámil to v dnešním předběžném odhadu slovenský statistický úřad. Slovensko tak potvrdilo, že roste jedním z nejrychlejších temp v celé střední a východní Evropě.

Vysoký růst slovenské ekonomiky se odráží i na vzestupu zaměstnanosti, uvedl úřad. Počet zaměstnaných se ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání zvýšil o 2,1 procenta na 2,19 milionu lidí. Sezonně upravená zaměstnanost stoupla o dvě procenta.

Růst slovenské ekonomiky nadále podporuje průmyslová výroba, zejména produkce strojů, elektrických zařízení a dopravních prostředků. "Na straně spotřeby byl růst hrubého domácího produktu ovlivněn hlavně pokračující zahraniční poptávkou při trvajícím růstu domácí poptávky," uvedl statistický úřad.

Výsledky za třetí čtvrtletí byly lepší, než se čekalo. Analytici v průměru očekávali zvolnění růstu na 8,5 procenta.

Za devět měsíců roku si ekonomika polepšila ve stálých cenách o devět procent. V běžných cenách dosáhl čtvrtletní HDP 482,5 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 12 procent.

Dnešní údaje neobsahují strukturu HDP. Podrobnější a zpřesněné údaje za třetí čtvrtletí zveřejní úřad koncem listopadu.

Česká ekonomika zpomalila v letošním druhém čtvrtletí na rovných šest procent ze 6,4 procenta v prvním čtvrtletí. Zhruba šestiprocentní výkon se čeká i pro celý letošní rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK