Na českém tabákovém trhu lze čekat přechod k levnějším výrobkům

13.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Zdražení cigaret a přechod kuřáků na levnější výrobky budou zřejmě průvodními jevy zvýšení spotřebních daní, které pro příští rok přináší schválená reforma veřejných financí. Otázkou podle některých firem zůstává, jak se zdražení projeví na nelegálním trhu cigaret v ČR.

Podle jednatele společnosti Imperial Tobacco Kamila Provazníka by mělo být lednové zdražení na dlouhou dobu poslední. Vládě se totiž podaří splnit závazek vůči Evropské unii na výši spotřebních daní. Změna se podle Provazníka dotkne všech cenových kategorií, zároveň lze očekávat proměnu v chování spotřebitelů, kteří budou přecházet na levnější druhy kuřiva.

Tabákoví výrobci v příštím roce očekávají zdražení cigaret až o sedm korun na krabičku, tedy více, než vláda navrhovala dříve.

Spotřební daň u cigaret vzroste u procentní části na 28 ze současných 27 procent, u pevné části na 1,03 Kč z 88 haléřů za kus, a celkově tak má činit nejméně 1,92 koruny za kus namísto současných 1,64 Kč. To má být více, než vláda navrhovala dříve, a výrobci kvůli tomu několikrát otevřeně protestovali.

Ceny cigaret se přitom podle ekonomů tradičně podepisují na růstu inflace, vedle zvyšování regulovaných cen či zdražování alkoholu.

Česko musí daň zvýšit proto, aby k 1. lednu 2008 splnilo závazek vůči EU, že cigarety zatíží minimálně 64 eury (asi 1790 korun) na 1000 kusů u nejprodávanější cenové kategorie. Podle odůvodnění nového návrhu se ale zřejmě v tuzemsku letos stanou nejprodávanější cenovou kategorií levné cigarety místo středně drahých. Při původní vládní verzi by pak prý Česko minimální daň požadovanou EU nesplnilo.

Nynější návrh také zvyšuje zdanění tabáku ke kouření a ostatního tabáku na 1280 korun za kilogram proti původním 1200 korun. V současnosti je sazba 905 korun.

Dominantním producentem tabákových výrobků na českém tabákovém trhu je s více než polovičním podílem společnost Philip Morris ČR, dříve Tabák Kutná Hora, kterou vlastní americký tabákový koncern Altria Group. Na trhu dále působí společnosti Imperial Tobacco či British American Tobacco.

Zvyšování spotřebních daní u cigaret a příklon k levnějším druhům kuřiva ukrajuje ze zisků tabákových firem. Například firmě Philip Morris ČR klesl v 1. pololetí čistý zisk meziročně o 19 procent na 882 milionů korun. Pololetní tržby se snížily o 2,5 procenta na 4,68 miliardy korun.

Od 1. ledna 2006 vstoupil v ČR v platnost takzvaný protikuřácký zákon, který zakazuje kouření ve školách, v kinech, divadlech, sportovních halách, v budovách státních úřadů, na nástupištích a dalších veřejně přístupných místech.

Podle posledních údajů umírá v Česku na následky kouření kolem 18.000 lidí ročně, tedy přibližně 50 osob denně. Pravidelně přitom kouří 19 procent Čechů a 13 procent se považuje za kuřáky příležitostné.

Od první zmínky o tabáku uplyne 15. listopadu 515 let. Kryštof Kolumbus si při své první objevné zámořské výpravě u amerických břehů v roce 1492 poznamenal, že místní indiáni užívají tabák. Počátek kouření tabáku lze vysledovat až k dávné civilizaci Mayů v Mexiku okolo roku 500 před n. l.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK