NS: Harvardský průmyslový holding do konkurzu nepůjde

13.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. listopadu (ČTK) - Harvardský průmyslový holding (HPH) do konkurzu nepůjde. Nejvyšší soud (NS) zamítl odvolání dvou věřitelů holdingu, který je v likvidaci, proti shodnému rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Řekl to mluvčí NS Petr Knötig. Vyhlášení konkurzu na společnost založenou finančníkem Viktorem Koženým podnítilo v roce 2004 šest věřitelů, vyhověl jim Městský soud v Praze. U nadřízených soudů ovšem návrh neprošel.

"Navrhovatelé nedoložili své splatné pohledávky. Odvolací (vrchní) soud případ správně projednal a posoudil," uvedl Knötig. Jeden z navrhovatelů pohledávku ani nevyčíslil, u druhého prý byly nároky na první pohled sporné.

HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů, poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provází řada právních sporů. Harvard má čtvrt milionu akcionářů.

Návrh na konkurz podaly například akciové společnosti First American a Harvard Group, společnost s ručením omezeným Vepros a jednotlivci Pavel Matějka a Michal Pacovský. Městský soud jim vyhověl v prosinci 2004. Vedle závazků po lhůtě splatnosti byl údajným důvodem i fakt, že jmění holdingu kleslo pod polovinu základního kapitálu. Pacovský tehdy uvedl, že konkurz umožní správci dostat se rychle na účty, kam byly peníze z HPH vyvedeny v roce 2002.

Odvolání proti prohlášení konkurzu na HPH podal předseda představenstva Karel Staněk a likvidátor holdingu Zdeněk Častorál. Staněk uváděl, že návrh byl vystavěn na základě falešných pohledávek, které neprošly účetnictvím HPH, podle Častorála nebyl holding předlužený. Vrchní soud jejich námitkám vyhověl a konkurz zrušil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK