Vlekaři před zimou investovali 0,5 mld.

13.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Majitelé lyžařských areálů na tuzemských horách před letošní zimou investovali do nových vleků a dalších zařízení pro lyžaře půl miliardy korun. Hlavně kvůli ztrátám z loňské teplé zimy jsou letošní investice zhruba o polovinu nižší než loni. Zhruba polovina středisek hodlá zdražit permanentky o pět procent, především velké areály ale zachovají loňské ceny. Na tiskové konferenci to dnes uvedl předseda Svazu provozovatelů lanovek a vleků Jiří Bělunek.

"Po loňské teplé zimě jsme mohli pouze vylepšovat, nikoliv investovat," řekl například zástupce areálu Ski Vítkovice v Beskydech Jaromír Vlček. Podobně jsou na tom i ostatní střediska, která na vylepšení zázemí pro zimní sportovce dala řádově miliony korun. V Trutnově například koupili nové lano na vlek za milion korun, Ski areál Černá hora zase pořídil novou rolbu za 20 milionů.

Výjimkou a zřejmě největší investicí letošního roku je vybudování nového lyžařského střediska Přemyslov v Jeseníkách, které stálo 120 milionů korun. Na financování projektu se podílelo i Ministerstvo pro místní rozvoj a Evropská unie. Více než 70 milionů korun stála stavba Sportcentra na Lipně, kde lyžaři naleznou lyžařskou školu, půjčovnu, servis nebo bar.

Ztráty z minulé zimy Bělunek dnes nevyčíslil, loni v lednu se však mluvilo o stamilionech. "Loňská zima pro nás skončila velkou provozní ztrátou," řekl Jiří Lhota ze střediska Bublava v Krušných horách. Podle Bělunka měli někteří vlekaři problém se splácením úvěrů, což může být důvod změny majitele u některých středisek.

"Některé banky nás posunuly do kategorie rizikových úvěrů," řekl Bělunek. V uplynulých třech letech přitom skiareály investovaly do svého rozvoje rekordní čtyři miliardy korun. Loni na jaře proto vlekaři chtěli, aby jim ministerstvo pro místní rozvoj pomohlo při ručení za úvěry. MMR však takový postup odmítlo.

Podle Bělunka nejznámější horská střediska nebudou měnit loňskou cenu celodenních permanentek, tzv. skipasů. Necelá polovina středisek však ke zdražení sáhne. Nárůst ceny se má v průměru pohybovat kolem pěti procent; důvodem je především růst cen elektřiny, nafty a také lednové zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent.

Většímu zdražování brání podle vlekařů velká konkurence. "Ta čtyři procenta budou znát, přesto ceny neměníme, ta konkurence je obrovská a není prostor pro nějaké zdražování," řekl Pavel Bažant ze střediska Ski Bižu v Jizerských horách.

Část středisek především v Čechách zahájila sezonu v sobotu, na moravských horách hodlají uvítat lyžaře o některém z následujících víkendů. Lyžařská sezona na horách trvá v průměru 120 dnů, všichni provozovatelé horských středisek doufají, že letošní zima bude na sníh bohatší než ta minulá. Důležité budou především Vánoce. "Když není sníh na Vánoce, tak máme zkaženou celou sezonu," řekl Vlček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK