Koruna k euru oslabila, k dolaru posílila

13.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Koruna zakončila úterní klidný obchodní den k euru slabší o čtyři haléře, naopak k dolaru posílila o šest haléřů. Po 16:45 se obchodovala na 26,69 Kč/EUR a 18,27 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Česká koruna se dnes odpoutala od svých historicky nejsilnějších úrovní a alespoň částečně začala korigovat předchozí zisky. Celkově bylo dnešní obchodování klidné, návrat amerických obchodníků na trhy po pondělním svátku žádnou zvýšenou rozkolísanost nepřinesl," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Českou korunu tíží podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory především globální tlak na nízkoúročené měny, kam koruna patří. "Krom toho po posledním prudkém skoku k silnějším hodnotám se zjednodušeně řečeno potřebuje "vydýchat". Všichni spekulanti, kteří chtěli korunu koupit, ji již koupili. Navíc investoři stále neznají názor centrální banky na měnový kurz," uvedl.

Dolar se dnes k euru obchodoval bez větších výkyvů, odpoledne se podával opět nad hranici 1,46 USD/EUR. "Investorům se moc nechtělo otevírat nové pozice. Spekulovalo se hlavně o tom, jak moc je pravděpodobná intervence Evropské centrální banky v případě, že by euro dále posílilo k dolaru. Trh nyní dává tomuto scénáři 20procentní pravděpodobnost," komentoval obchodování Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK