EK schválila novou regulaci telekomunikačního trhu

13.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 13. listopadu (ČTK) - Evropská komise schválila soubor nových směrnic a doporučení pro regulaci telekomunikačního trhu. Komise tvrdí, že jejím cílem je zajistit větší konkurenci na trhu a vylepšit tak nabídku služeb obyvatelům unie včetně lepšího přístupu k internetu. Komise také mimo jiné navrhla vytvoření nového regulačního úřadu pro celou unii. Nová pravidla musí schválit i europoslanci a členské země Evropské unie. Ne všichni ale s návrhy souhlasí.

K pravomocem nového Evropského úřadu pro telekomunikační trh by mimo jiné patřila možnost navrhnout funkční - nikoliv majetkové - rozdělení telekomunikačních firem na dvě části; jednu, která vlastní sítě, a druhou, jež poskytuje služby. To by mohl nařídit národní regulátor velkým národním telekomunikačním společnostem v krajním případě, pokud by dospěl k názoru, že podmínky na trhu nejsou dostatečně tržní. Cílem je umožnit malým operátorům vstup na trh.

Případná možnost rozdělení společnosti se podle agentur týká velkých firem jako France Telecom, Deutsche Telekom či španělské Telefóniky. Firmy s návrhem komise podle agentur nesouhlasí a tvrdí, že případné rozdělení sítí a služeb by znamenalo ohrožení investic do budování nových sítí.

Nový unijní regulační úřad má podle komise zajistit, aby služby jako například internet, roaming datových služeb či třeba používání mobilních telefonů v letadlech a na lodích byly jednotněji upraveny ve všech 27 členských zemích EU. Reforma má podle komise také dát více nezávislosti národním regulátorům, neboť podle komise jsou někteří národní regulátoři příliš blízko velkým dominantním telekomunikačním firmám, které jsou v mnoha zemích vlastněné státem.

Komise také navrhuje, aby lidé měli možnost změnit mobilního operátora do jednoho pracovního dne. Chce také zákazníkům zajistit právo na informace o transparentních a srovnatelných cenách a možnost volat na bezplatné číslo z ciziny a také na tísňovou linku 112.

Co se týče internetu, komise se podle svých slov řídí heslem "přístup k širokopásmovému připojení pro každého". Podle komise stále existují velké rozdíly v možnosti přístupu k internetu mezi městskými a venkovskými oblastmi. Komise doporučuje, aby členské státy pro rychlý bezdrátový internet použily kmitočty, které se uvolní v nadcházejících letech poté, co země zhruba do roku 2012 přejdou z letitého televizního analogového vysílání na digitální.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK