Akcie na Wall Street prudce vzrostly

13.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích v první části obchodování prudce zpevnily, a smazaly tak ztráty z předchozího dne. Z části jim pomohl pokles cen ropy, částečně jsou ale za jejich růstem příznivé výsledky hospodaření významných amerických firem v čele s řetězcem Wal-Mart Stores.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.152 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,3 procenta. Index se tak vrátil nad psychologicky velmi důležitou hranici 13.000 bodů, pod kterou se ocitl v pondělí.

"Primárně je za tím Wal-Mart, jehož výsledky byly skutečně dobré. Úlevou je ale i růst akcií finančních institucí," poznamenal šéf akciových obchodů ve společnosti Execution LLC Tim Smalls.

Prudce vzhůru se vydaly i další klíčové indikátory. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,2 procenta na 1457 bodů a index Nasdaq Composite si připsal dokonce 1,8 procenta na 2632 bodů. Spolu s růstem cen akcií klesá zajištění proti ztrátám, takže index VIX, který měří míru zajištění proti poklesu, se zřítil o téměř 19 procent na 25,30 bodu.

Indexu Nasdaq pomohla k růstu především emise společnosti Apple, která si připsala asi desetiprocentní zisk. Hodně jí pomohly zprávy, že Apple začal jednat se společností China Mobile, což je největší mobilní operátor světa. Apple se údajně snaží uzavřít s čínským obrem smlouvu o distribuci telefonů iPhone v Číně.

Všeobecná euforie nabrala na síle po oznámení americké investiční banky Goldman Sachs, která uvedla, že s žádnými významnějšími odpisy investic v důsledku krize na hypotečním trhu v USA nepočítá. Díky tomu například index S&P, který sleduje finanční instituce, zpevnil asi o dvě procenta.

Akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart si připsaly téměř šestiprocentní zisk, což byl jejich největší vzestup za zhruba pět let. Wal-Mart měl ve třetím čtvrtletí vyšší zisk, hlavně díky silnému růstu prodeje v zahraničí a díky úspoře nákladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK