Agropol si odveze drůbežárnu Xaverov

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Místo na trhu po jednom z předních tuzemských zpracovatelů drůbeže, pražském podniku Xaverov, který se svojí činností po desítkách let končí, chce zaujmout firma Agropol. Podle Hospodářských novin Agropol od Xaverova kupuje technologii a auta, o pozemky zájem nemá.

"Uzavřeli jsme s majiteli Xaverova smlouvu na odkup technologie. Od prvního prosince ji začneme vozit do našich podniků. Koupili jsme od Xaverova i dopravní prostředky," řekl HN šéf Agropolu Jiří Malúš. Hodnotu transakce neuvedl.

Pozemky by od Xaverova podle listu mohli získat vietnamští podnikatelé a rozšířit tím svoji nedalekou libušskou velkotržnici. Známou xaverovskou značku si na rozdíl od strojů nechávají dosavadní vlastníci v čele se Zdeňkem Tomanem, píše.

Agropol Group je dnes se svou vlajkovou firmou Jihočeská drůbež v drůbežářství českou jedničkou a chce více pronikat do zahraničí. "Koupí technologie Xaverova jsme svůj cíl splnili: Konkurent končí a my můžeme zvýšit kapacity," řekl HN Malúš.

Kvůli plánované expanzi Agropolu i do zahraničí také Malúš, který je jediným akcionářem Agropolu, ve své firmě od prosince radikálně změní vedoucí posty. "Přecházíme na německý model řízení. Odvolal jsem se z funkce generálního ředitele a šéfa představenstva, převezme to po mně náš zkušený manažer Leoš Chalupa. Já se stanu předsedou dozorčí rady, abych získal čas na strategickou práci," řekl dnešním Hospodářským novinám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK