Německá ekonomika ve čtvrtletí zrychlila růst na 0,7 procenta

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. listopadu (ČTK) - Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,7 procenta, a výrazně tak zrychlila tempo proti předchozím třem měsícům, kdy růst činil 0,3 procenta. Oznámil to dnes Spolkový statistický úřad. Meziroční tempo růstu se nicméně zpomalilo na 2,4 z předchozích 2,5 procenta.

Ekonomice v období od července do září pomohlo především stavebnictví a investice do výrobních prostředků, mírně se zvýšila i soukromá spotřeba. Údaje statistického úřadu jsou předběžné a po sezonním přepočtu. Výsledek odpovídá průměrným odhadům analytiků v anketě agentury Reuters.

Německo má největší ekonomiku v Evropě a je klíčovým obchodním partnerem České republiky. Ve světovém srovnání je německá ekonomika třetí největší, za druhým Japonskem a prvními Spojenými státy. Podle některých údajů už je ale na třetím místě Čína.

Po přepočtu na stejný počet pracovních dnů činil meziroční růst německé ekonomiky 2,5 procenta. Podrobnosti statistický úřad zveřejní v revizi, která vyjde 22. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK