Akcie v Tokiu po vzoru Wall Street prudce zpevnily

14.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes výrazně vzrostly a navázaly na příznivý úterní vývoj na Wall Street. Tam se ceny akcií rovněž vrátily k silnému růstu, převážně díky solidním hospodářským výsledkům a díky zprávám, že dopady hypoteční krize v USA nebudou možná tak závažné, jak se předpokládalo.

Hlavní cenový indikátor tokijské burzy, index Nikkei 225 si připsal 372,93 bodu a den uzavřel růstem o 2,47 procenta na hodnotě 15.499,56 bodu. Přerušil tak osmidenní sérii propadů, po které se ocitl na nejnižší úrovni za 15 měsíců. Navzdory dnešnímu silném růstu zůstává index Nikkei pouze 3,4 procenta nad letošním minimem.

Výrazněji než blue chips zpevnily akcie menších firem. Index Topix, který sleduje aktivitu na širším trhu, zpevnil o 2,95 procenta na 1497,71 bodu. K růstu akcií přispěl i mírný pokles kurzu jenu.

Investoři měli značný zájem o akcie společnosti Canon, která v úterý sdělila, že převezme většinový podíl ve firmě Tokki. Ta vyrábí zařízení pro výrobu plochých obrazovek. Prudce vzhůru se vydaly akcie bank, které následovaly podobný růst v USA.

"Významným faktorem je japonský jen, zásadní je ale to, že se zmírnily obavy z dalších problémů v důsledku krize v USA," uvedl šéf japonské odnože banky Bear Stearns Hiroaki Kuramoči. Výkyvy kurzů podle něj v současné době slouží jako indikátor pohybu kapitálu a měřítko názorů na vyhlídky americké ekonomiky.

Celkovou náladu na trhu pomohla zlepšit americká investiční banka Goldman Sachs. Ta v úterý uvedla, že v souvislosti s krizí na hypotečním trhu v USA nečeká žádné velké ztráty. Právě odpisy investic do hypotečních zástavních listů pochybné kvality jsou jednou z hlavních příčin současného propadu cen akcií.

Na devizovém trhu opět mírně oslabil japonský jen a obchodníci se zaměřili hlavně na měny s vyšším výnosem. Japonská měna začala oslabovat už při prvních náznacích oživení akciových trhů v Asii. Díky tomu se investorům vrátila i chuť riskovat, takže japonský jen se opět používá jako financující měna k rizikovějším transakcím.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 111,10 JPY a oslabil z předchozích 110,06 JPY, kde byl v úterý. Na paritě s eurem kurz japonské měny klesl na 162,87 ze 160,48 JPY, a rovněž dolar k euru klesl na 1,4664 z předchozího kurzu 1,4579 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK